Schüssler só

Dr. Schüssler-féle biokémiai életsó terápia
(Gyógyulás a 12 ásványi sóval)


A 12 SCHÖSSLER-SÓ:

 • Nr. 1 Calcium fluoratum D12 – kötőszövetek rugalmassága és a csontok sója
 • Nr. 2 Calcium phosphoricum D6 – csontok sója
 • Nr. 3 Ferrum phosphoricum D12 – elsősegélyszer
 • Nr. 4 Kalium chloratum D6 – nyálkahártyák sója
 • Nr. 5 Kalium phosphoricum D6 – az energiasó + természetes nyugtató
 • Nr. 6 Kalium sulfuricum D6 – a méregtelenítés + gyulladás 3. fázisszere
 • Nr. 7 Magnesium phosphoricum D6 – görcsoldó és fájdalomcsillapító
 • Nr. 8 Natrium chloratum D6 – só és vízháztartás sója
 • Nr. 9 Natrium phosphoricum D6 – kiválasztás és az elsavasodás sója
 • Nr. 10 Natrium sulfuricum D6 – természetes vízhajtás, oedéma
 • Nr. 11 Silicea D12 – szépség sója és a gennyedések eliminálója
 • Nr. 12 Calcium sulfuricum D6 – májfoltok – az „öreg gésa” szere


A szöveti sók terápiás rendszerének alapítója Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler német homeopata orvos.

Alapgondolata, hogy különböző ásványi sók hiánya különféle betegségek kialakulásához vezet, így azok pótlásával ismét helyreállítható lesz az egészség. Dr. Schüssler 12 szöveti sót használt betegségek gyógyítására, megelőzésére.


Sokan nem tudják azt, hogy a szájon beszedett táplálék kiegészítők (ásványi anyagok, vitaminok) hasznosulása több tényezőtől is függ. Természetesen a bevitt anyag mínősége, mennyisége és az adott személy emésztő-rendszerének milyensége. Még akkor is, ha az adott ásványi anyag bejut a szervezetbe, sok esetben nem oda és olyan mennyiségben kerül, mint ahogy a szervezetnek arra szüksége lenne. Lásd: C- vitamin rosszabb vese működés mellett okozhat vesekövet, vagy pl, a szervezet nagy mértékű „mérgeződése esetén” a Ca okozhat meszesedéseket a szervezeten belül.

A hiánybetegségekre utaló jeleket arciagnosztika alapján állítjuk fel.  Az arc vizsgálatával, az elváltozások intenzitásának és kiterjedtségének értékelésével megállapítható a megfelelő ásványi só hiányának diagnózisa, mely a megfelelő Schüssler-sókkal kezelhetőek. A bőrelváltozás romlása sok esetben megállítható, sőt ezek az eltérések rendeződhetnek, a bőr öregedése is késleltethető.


Nr. 1 Calcium fluoratum (D12) (Folypát)

 • Csontok felszínén
 • Fogzománcban, fogat rögzítő kis szalagocskákban
 • Elasztikus rostokban, melyek a bőrben, erek falában és a kötőszövetekben találhatók,
 • És kis mennyiségben, az agyban.

A biokémiában egy kettős szereppel bír, hiszen egyszerre alkalmas “keményítő” és “lágyító” szerepre. A lágy kötőszöveteink – ide sorolhatóak a szalagok, az izmok, az erek, az artériák, a vénák stb. – rugalmasságáról és ellenálló képességéről gondoskodik. Így az egyes rostok képesek mind az összehúzódásra, mind pedig az elernyedésre.


Nr. 2 Calcium phosphoricum (D6) – (foszforsavas mész) CSONTSÓ

 • A kalcium 99%-a a csontokban és a fogakban található Calcium phosphat formájában.
 • Elsődleges szerepe: csontok keményeségének biztosításához és a pajzsmirigy felépítéséhez ígényli a szervezet.

Ez a kis mennyiség felelős az idegingerlékenység szabályozásában, az izom összehúzódások megindításában, központi szerepet kap a véralvadásban, különböző membránok felépítésében és fenntartásában, a fehérjeszintézisben, valamint egyes enzimek működésében.

A kalcium esetében a bevitt kalciumnak mindössze 20- 40%-át tudja szervezetünk hasznosítani, mely a következőktől függ:

 • A táplálék kálcium – foszfor aránya
 • A fehérje ellátottság
 • A tápanyag összetétele: pl. oxálsavval, fitinsavval oldhatatlan komplexet képez, így nem tud felszívódni
 • Zsírfelszívódási zavarok esetén oldhatatlan kálcium szappanok keletkeznek, csökkentve a kálcium felszívódását.

Ha már felszívódott a kalcium, azt gondolnánk, hogy minden rendben, azonban a kálcium elsődleges kiválasztó szerve a vese magas só, és állati eredetű fehérje fogyasztása esetén megnöveli a kálcium kiválasztását, ami szintén hiány állapotok kialakulásához vezethet.


Nr. 3 Ferrum phosphoricum (D12) – (vas-foszfát)

A Ferrum phosphoricum a legfontosabb elsősegély-, láz és fájdalomcsillapító szere a Schüssler-féle biokémiának

 • fájdalomnál, ezen kívül a vas-foszfát az immunrendszer sója is! Ez azt jelenti, hogy bármikor, amikor szervezetünknek gyors védekezésre van szüksége, ezzel a szerrel próbálkozhatunk – legyen az immunerősítés vagy sürgősségi ellátás (természetesen az orvost nem helyettesíti!). A gyulladásos folyamatok első szakaszáért felelős biokémiai só, ezért bármely ilyen típusú betegség elején ehhez a szerhez nyúljunk. Szervezetünkben legfőképpen a vérben, az izmokban, az agyban és a májban van jelen.
 • Gyulladáscsökkentő szere is a biokémiának, mivel, mint a hemoglobin alkotórésze, aktiválja a vér oxigénfelvételét az artériákban. Ez elsősorban a gyulladásos betegségek kezdetekor (első szakasz!) Fontos, ugyanis vas nélkül hiányzik szervezetünknek a kellő erő ahhoz, hogy a betolakodó kórokozókat eliminálja, hiszen az oxigén az immunvédekezésben érintett sejtek fokozott működését (védekezés) váltja ki. A szer időbeni bevétele azt eredményezi, hogy sokkal gyorsabban kijutunk az efféle gyulladásos betegségekből, ill. lázas állapotokból. Fontos azonban itt megjegyeznünk, hogy – mint rendkívül remek láz-szer – nem nyomja vissza a lázat, hanem segíti szervezetünket abban, hogy önmaga gyorsabban végezhessen a lázas folyamatok “okozói” ellen. Ha megelőzőleg szedjük, segít minket megvédeni a közelgő 28 influenzás, megfázásos betegségektől.

Egy influenzás fertőzésnél, náthánál azonban csak addig használjuk, amíg a váladékok fehérek, vizes állagúak, vagy még meg sem jelentek, csak általános rossz közérzetet tapasztalunk. Ez általában 2-3 napig tart. Ezt követően, amikor a váladékok nyúlóssá, tapadóssá válnak, de még mindig fehérek, azaz a gyulladás második stádiumába érkeztünk> Kalium chloridot adjunk.


Nr. 4 Kalium chloratum (D6) – (kálium-klorid)

A kálium-klorid is egy remek gyulladáscsökkentő szer – akár csak a vas-foszfát -, s elsősorban a betegségek lefolyásának 2. szakaszában kell alkalmaznunk (első szakasz: Ferrum phosphoricum), ez azt jelenti, hogy általában 3-4 nappal az adott betegség kitörését követően.

 • Legfőképpen az agy-, az izom és az idegsejtjeinkben és a vörös vértestekben található.
 • Nagyon fontos szereppel bír nem csak a fehérje felépítésben, hanem a szénhidrát anyagcserében is. Egyik alappillére a súlycsökkentésünk elérésének. Ahhoz, hogy az egyes mirigyeink bizonyos idegen anyagokat, “betolakodókat” semlegesíthessenek (méregtelenítés), többek között a Kalium chloratum-ra is szükségük van.
 • Hiánya a vér lecsökkent folyékonyságát eredményezi, mert a gyulladásokkor igényelt Kalium chloratum a nyálkahártyákból szabadul fel. Eközben rostanyag és slejm válik szabaddá, melyek a vérben választódnak ki.
 • Idegek és az izmok vezérlésébe is szabályozóan besegít.

A nyálkahártyák és savós hártyák sójának is aposztrofálhatjukEzek a váladékok általában fehérek, opálosak, nyúlósak.


Nr. 5 Kalium phosphoricum(D6) – (kálium-foszfát)

Kalium phosphoricum a biokémia “idegszere” és remek anti-depresszáns

 • Ideg és agysejtjeinkben,
 • Az izmainkban,
 • A vértestekben, illetve a vér- és sejtfolyadékainkban van jelen.
 • A szervezetet oxigénnel látja el (együtt a Ferrum phosphoricummal, amely szállítja az oxigént), és segít lebontani a túlerőltetésből és a rothadási folyamatokból származó salakanyagokat. A sejtek belsejében lévő ásványok közül a káliumnak a legfontosabb a szerepe. A sejtek energiatelepei, a mitokondriumok, kálium nélkül szinte életképtelenek, hiányakor nagyfokú fáradékonyság és a teljesítőképesség hiánya lép fel. Fontos szerepe a káliumnak, hogy segítségével képes szervezetünk a sejtek ún. nyugalmi potenciálját szinten tartani. Ez az az elektromos-kémiai tulajdonság, amely segítségével az idegsejtek képesek továbbengedni egy impulzust felhasználás nélkül. Hiányállapotára hangulatzavarok, kimerültség, és pszichoszomatikus betegségek jellemzők.

Mindenképpen megfontolásra érdemes, hogy szorongás, vagy enyhe depresszióval járó eseteknél szintetikus gyógyszerek helyett Kalium phosphoricumot alkalmazzunk, mivel a Kalium phosphoricum nem szedált állapotot eredményez, hanem kiegyensúlyozott nyugalmat. Másik fontos hatása-mivel energiát ad agyunknak-, hogy jól alkalmazható kimerültségi állapotokban is.

A testen belül a szívnek van leginkább szüksége a Kalium phosphoricum-ra. Minden sejtakciónál káliumveszteség lép fel (kálium-nátrium-pumpa); minél aktívabb egy sejtállam, annál magasabb a Kalium phosphoricum- igénye (az izom- és idegsejtekben).


Nr. 6 Kalium sulfuricum (D6) – (kálium-szulfát)

A Kalium sulfuricum a biokémia méregtelenítő, salaktalanító szere, ezen kívül a gyulladásos folyamatok harmadik szakaszáért felelősAlapvetően besegít az oxigén szállításába, aktiválja a méregtelenítő- és kiválasztó folyamatokat testünkben, és remek májszer is egyben. Átalakítóan hat és ezért például a gyermekbetegségek után adandó rendszeresen. Legfőképpen a bőr-, csont-, és izomsejtekben, valamint a körmökben és a nyálkahártyáink legfelső rétegében fordul elő a legnagyobb mennyiségben.

Tulajdonképpen ez a biokémiai só viszi véghez azt a munkát, amit a Nr. 3, a Ferrum phosphoricum elkezdett. Utóbbi felelős az oxigén sejtekig való szállításáért, s előbbi pedig a sejtekbe juttatja azt. Mivel a bőr legfelső rétegeiben is jelen van, így felelős a barnulásért és a pigment-képzésért is.

Magas kéntartalmánál fogva a bőrön és a nyálkahártyán keresztüli méreganyagok távozásában játszik még igen fontos szerepet, ezáltal gyorsítva a regenerációt, s gyógyulást. Ezen méregtelenítő- és kiválasztó hatása révén kíméli a kötőszöveteket. A szervezet “nagytakarítását” szolgálja, a bőr és a nyálkahártyák fontos gyógyszere.

Fontos talán még kiemelnünk az emésztőszerveink (hasnyálmirigy, máj stb.) működésében véghezvitt nagyon fontos szerepét is.

Szinte mindenkinél előfordul Kalium sulfuricum- hiány.

Fő hatásterülete a bőr, és a nyálkahártyák, savós hártyák. Ezeken a helyeken akut esetben masszív sárga váladékok jellemzik. Ebből is következik, hogy nagyon jól alkalmazható a legtöbb fertőzés-, gyulladás 3. stádiumában- (első stádium Ferrum phosphoricum, második stádium Kalium chloratum). Jellemzőek még a bőr pigment zavarai, pikkelyes elváltozásai.


Nr. 7 Magnesium phosphoricum (D6) – (magnézium-foszfát) – FORRÓ 7-ES

A magnézium-foszfát a legkiválóbb görcsoldó szere a Schüssler-féle biokémiának.

 • Fontos még a csontfelépítésben
 • Mint a vegetatív idegrendszerünk vezérlője> fontos feladatot lát el a szívnél, az idegeknél, a keringésben, a mirigyeknél, az emésztő szervekben és az anyagcserében.
 • Valamennyi hirtelen fellépő, nyilalló, szúró és görcsös jellegű fájdalom esetében

Simaizomzatok, pl. az üreges szervek, tehát a vérerek, epe és húgyvezeték. Görcsszerű fájdalmak és kólikák ezekben a szervekben a ,,forró hetessel ” igen gyorsan oldódhatnak mint migrén,angina pectoris, epe és vesekólikák amennyiben a vezetékben nem egy kő bújt meg, elzárva az utat.

Mikor alakulhat ki magnéziumhiány?

 1. Ha csökken a szervezetbe kerülő magnézium mennyisége, például diéta, fogyókúra vagy egyoldalú táplálkozás esetén.
 2. Ha csökken a felszívódás a bélrendszerből: hosszantartó hasmenés, rendszeres nagymennyiségű alkoholfogyasztás esetén.
 3. Ha fokozódik a magnézium kiürülése: egyes vesebetegségek, vízhajtók szedése, alkoholizmus esetén.
 4. Ha fokozódik a szervezet magnéziumigénye: nagyfokú fizikai igénybevétel, aktív sportolás, illetve a várandósság, szoptatás időszaka alatt.

Mihez szükséges?

 1. Idegek és izmok működése (harántcsíkolt izmok, és simaizmok) hiányállapotokban elsősorban az izmok és az idegek jeleznek görcsökkel, illetve fokozott fáradékonysággal.
 2. Fehérje-, zsír-, szénhidrát anyagcsere
 3. Szív- és érrendszer működése
 4. Csontok felépítése

Nr. 8 Natrium chloratum (D6) – (nátrium-klorid, konyhasó, kősó)

A Natrium chloratum a Kalium phosphoricum–mal egyetemben a vörösvértestek képzésében, azok számának gyarapításában játszik nagy szerepet, megköti a szervezetünkben a slejmet (mucin), miáltal fontos részt vesz valamennyi nyálkahártya képzésében.

Szabályozza szervezetünkben a hő- és folyadékháztartást, továbbá fontos képzője a porcszöveteknek és az ízületi folyadékoknak, illetve valamennyi olyan szövetnek, amely nincs érrendszerre kapcsolódva. A készítmény gondoskodik a kötőszövetek vízellátásáról, de a felesleges vizet is segít kiválasztani, elősegíti a vérképzést. Anyagcsere-serkentő, méregtelenítő hatású. Az emberi és az állati szervezetből a vizelettel, verítékkel ürül, ezért állandó pótlásra szorul. Hasmenés – hányás esetén szintén a szervezet ionháztartásának felborulására számíthatunk. Klinikai vizsgálatok szerint a fokozott sóbevitel fokozza a hypertonia kockázatát, így általában a sóbevitel csökkentését szokták javasolni, különösen a már kialakult vérnyomásproblémák esetén.


Nr. 9 Natrium phosphoricum (D6)

A Nátrium phosphoricum szerepe a szervezet védelme az elsavasodás ellen. Az anyagcsere sója.

Sajnos egyre többen érintettek ebben a témában, hiszen táplálkozásunk és életkörülményeink nagymértékben „hozzásegítenek” bennünket ahhoz, hogy szervezetünk lassan, de biztosan, túlsavasodjék.

Leginkább a túlságosan sok hús, szénsavas üdítő, keményítő és cukor fogyasztása vezet szervezetünk elsavasodásához. Táplálkozáskutatók szerint az ideális arány 80%-ban lúgos (elsősorban zöldségek és gyümölcsök), 20 %- ban savas (keményítő, fehérje) fogyasztása lenne ideális szervezetünk számára.

Ha szervezetünk sav- bázis háztartása nincs rendben, levertté, kimerültté válunk, pattanások, mitesszerek jelennek meg, bőrünk zsírossá, vagy érdessé, zsír szegénnyé válik, és hajunk is töredezett, fénytelen lesz.


Nr. 10 Natrium sulfuricum (D6)

Funkciója az emberi szervezetben

A Nátrium sulfuricumot természetes vízhajtóként aposztrofálhatjuk, azaz minden olyan esetben gondoljuk rá, ahol ödéma képződéssel találkozunk> lábak, kezek, szemhéjak duzzanata stb.).

feladata a szervezet víztelenítése, az anyagcseretermékek kiválasztása. Ezen kívül hatással van még a májra, és az epehólyagra is.

Nagyon fontos indikációja a fejsérülést követő fejfájás, illetve visszamaradó tünetek megszüntetése.


Nr. 11. – Silicea (D12) – kvarc, silicium-dioxid

A silicea erősítő, regeneráló hatású ideggyógyszer, amely ellenállóbbá teszi idegrendszerünket a kellemetlen, zavaró ingerek ellen.

Felszívó hatású készítménynek is nevezik, mert “felszívja” a gyulladásos folyamatokat.

A silicea (szilícium) igen sok betegség és panasz kezelésére alkalmas, többek között: elsavasodás, reuma, orrvérzés, fisztulaképződés (sipoly), fekélyek, szemölcsök, nehezen gyógyuló sebek, gennyképződés, foggyökértályogok, akné, sebhelyek és aranyér esetén.

A calcium sulfuricum tisztítja a nyirokrendszert, serkenti az anyagcserét és elősegíti a véralvadást. Mély szöveti gennyképződések, tályogok kezelésének alapszere.

Az életkor előrehaladásával főként az erek és a bőr szilíciumtartalma csökken. Ez mindkét esetben kevésbé rugalmas struktúra kialakulásához vezet. A bőr esetében ez „csak” esztétikai jelentőségű, azaz szépségünkkel fizetünk, ereink rugalmasságának megőrzése azonban ennél lényegesen fontosabb. Szépítőszerként is ismerik. Esztétikai jelentőséggel bír, hogy serkenti a haj és a körömképződés szempontjából fontos elasztin kialakulását. A bőrre, körömre, és hajra gyakorolt hatásának köszönhetően a szépségiparban használata széles körben terjedt el.

A kor előrehaladtával szervezetünk másik kritikus pontja a csontrendszer. A szilícium hatásmechanizmusára vonatkozó vizsgálatok azt mutatják, hogy a szilícium meggyorsítja a csontok mineralizálódását, főként a kalcium beépülését, másrészt a szilícium növeli a csontmátrix kollagén- és glükózaminoglikán szintjét. Klinikai vizsgálatok szerint a porcszintézist is fokozza.

A szilícium pozitívan befolyásolja szervezetünk immunrendszerét is. Gyulladásos folyamatok esetén emeli a lymphocytaszámot, és serkenti a fagocitózist. Antiflogisztikus hatásában szerepet játszik még a kolloidális szilícium nagy vízkötő és abszorbens képessége. Ennek köszönhetően felszívja a gyulladásos exudátumot, megköti a különböző toxinokat, illetve gyulladásos mediátorokat. Ezt, valamint a hámregeneráló hatását elsősorban a bőrön, heveny és idült sebek esetén, illetve a gyomor-bél rendszer nyálkahártyáján használhatjuk ki.

Fontos tudnivaló  a Siliceával kapcsolatban, hogy természetes kilőkő hatással rendelkezik, ez annyit jelent, hogy bármilyen beültetett szervvel, vagy implantátummal rendelkező ember esetében ajánlatos a szer kerülése a kilökődés elkerülése érdekében. Azonban a szernek ezt a tulajdonságát pozitív hatásként is tudjuk érvényesíteni, mint pl. egy bőr alá jutott szálka, ill. más idegen anyag kilökésére tudjuk alkalmazni.


Nr. 12 Calcium sulfuricum

Vértisztítás, kiválasztás elősegítése. (calcium-szulfát, gipsz).

A Calcium sulfuricum legfontosabb szerepe a test legkülönbözőbb részein található gennyes folyamatok eliminálásában (kiküszöböl) van. Míg a Silicea felgyorsítja a gennyedés folyamatát, így segítve a gyógyulást (mint egy párakötés), addig a Calcium sulfuricum lezárja, kiüríti, kiszárítja aztTehát a gennyes folyamatok harmadik stádiumának a szere.

Ez az életsó, amely legfőképpen az izmokban, a májban és az epében található, egy remek hurut- és slejm-oldószer, továbbá a kiválasztást segíti elő> a dolgoknak ismét „szabad folyást” enged. Kitisztítja a nyirokfolyadékot, az anyagcserét fokozza, vértisztító, gennyes sebeket és tályogot tisztít. Orrmelléküreg gennyes gyulladása, reuma, szédülés és fokozott álmosság érzet esetén alkalmazható – ha egy gennyes folyamat már huzamosabb ideje fennáll. (határként 7 napot szabhatunk meg). A genny masszív, sárga, sokszor bűzös, lehet. Leggyakrabban kelések, fekélyek esetén juthat eszünkbe, de pl. tbc-s folyamatok kezelésében is alkalmazzák. Másik fontos indikációja, az acne vulgaris, ha a pattanásokban genny gyűlik fel.


Forrás: Gyógyulás a 12 ásványi sóval – Dr. Schüssler – féle biokémiai életsó terápia
Szerző: Vass Zsolt